Květ(i)nová panna cotta

Květinová panna cotta

Je to jeden z nejjednodušších a zároveň nejefektnějších dezertů. Období května navíc láká vylepšit panna cottu rozmanitými kvítky a věnovat jej třeba maminkám k jejich svátku…

Panna cotta neboli vařená smetana. Někde jsem četla, že zabere-li vám příprava tohoto dezertu víc jak deset minut, děláte něco špatně :-) Proces jeho vzniku je totiž nesmírně jednoduchý a potřebujete k němu minimum energie a surovin. Pak teda ještě následuje chvilka chlazení a čekání, takže se zas nedá říct, že by šlo o dezert na poslední chvíli, ale třeba hodinu před příchodem návštěvy ho hravě zvládnete!

Vlastně pak uvidíte, že vyklápění dezertu, zdobení a aranžování na talířku vám zabere stejný čas jako uvaření smetany :-) Já si při té příležitosti vzpomněla, jak jsem jako holka vždycky druhou květnovou neděli vyběhla ven, abych naškubala nějaké to luční kvítí k příležitosti Dne matek. A tak jsem to letos spojila s jídlem a kytičkám dala chutného parťáka.

Navíc mi pár z vás psalo, že si vyrobilo fialkový sirup a neví, nač ho použít. Tak tady je jeden vymazlený tip, až vás omrzí limonáda. Pokud vám teda ještě nějaký zbyl… V případě, že ne, můžete použít jakýkoliv jiný domácí sirup dle chuti, nebo cukr (ale tím se ochudíte o květinový šmrnc).

Na dozdobení jsem využila ještě zavařené borůvky, kterými mě po loňském létě vybavila babička. Spolu s fialkovým sirupem dobře ladí barevně i chuťově. Můžete ale použít jakoukoliv jinou tekutější zavařeninu.

Na 2-3 porce dezertu budete potřebovat:

  • 250 ml smetany
  • 2 panáky fialkového sirupu (nebo jiného domácího sirupu, alternativně cukru)
  • zrníčka z vanilkového lusku nebo mletou vanilku
  • 2 plátky želatiny
  • borůvkovou zavařeninu
  • kvítky na zdobení (fialky, sedmikrásky, pomněnky a další)

Jak panna cottu vytvořit:

Smetanu smíchejte se sirupem (případně cukrem), vsypte vanilku, vlijte směs do rendlíčku – já používám plecháček na ohřívání mléka – a zahřejte. Plátky želatiny vložte do misky se studenou vodou a nechte nabobtnat.

Poté, co vám smetana začne mírně probublávat, odstavte ji z plotny a nechte chvilku zchladnout. Nabobtnanou želatinu vyždímejte a vmíchejte do teplé smetany tak, aby se celá rozpustila.

Malé hrnečky nebo jiné zvolené nádobky si vymažte máslem a nalijte do nich smetanovou směs. Vložte do ledničky a nechte aspoň hodinu chladit, lepší to bude samozřejmě přes noc.

Před podáváním vyndejte hrnečky z ledničky, trochu je dlaní zahřejte a opatrně oddělte ztuhlý dezert od okrajů a vyklopte na připravené talířky. Smíchejte si trochu fialkového sirupu s borůvkovou zavařeninou a touto směsí pokryjte vršek dezertu. Když se to podaří (můžete tomu samozřejmě trochu pomoct), začne vám borůvková šťáva stékat dolů a tvořit efektní fialové cestičky.

Dolaďte drobnými kvítky a můžete s radostí podávat a s chutí konzumovat.

Květinová panna cotta

Květinová panna cotta

Květinová panna cotta

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s