Pampeliškový med

Pampeliškový med

Nějak jsem se zhlédla v tom přírodním kulinaření teď, že? Inu, to bude tím jarem… Rostlinky bují, kvetou a člověk by si je nejraději nasyslil do zásoby, až zas bude nevlídno a pršavo.

Jedním z takových způsobů je pampeliškový med (on to defacto med není, spíš zhutnělý sirup, který byl na plotně trochu déle, aby zhoustl; avšak med je takový poetický název a sirupů tu už bylo dost).

Vyběhnout na louku či zahradu a posbírat rozkvetlé hlavičky pampelišek předtím, než se poseče tráva, dřímá ve vzpomínkách mnohých z nás (mně jakožto panelákovému dítěti bohužel nikoli). Aby taky ne, výroba pampeliškového medu je léty osvědčenou tradicí, kterou jsem si já sama musela objevit až v dospělosti. Nějak se u nás tyhle přírodní kejkle nepěstovaly – a o to větší zálibu v tom teď nejspíš nacházím. :-)

Pampeliška čili Smetánka lékařská není jen všudypřítomný plevel, ale také významná léčivka. Kořen se hodí na různé čajové odvary, listy na pesto či do salátů a květy zpracujeme nejlíp právě do domácího medosirupu. Rostlina se příznivě projevuje při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči, čímž celkově zlepšuje trávení a také – pozor – bojuje proti jarní únavě.

Takže, chcete-li dát někomu sleničku koncentrovaného léku pro zdraví a dobrou náladu, budiž toto inspirací!

Co budete potřebovat na výrobu pampeliškového medu (2 střední skleničky):

  • asi 300 květů pampelišek
  • 1,5 litru vody
  • 1 velký nebo dva malé citrony
  • 800 g – 1 kg cukru (tentokrát jsem dala třtinový a dávkovala ho méně)

Jak na to:

Pampelišky natrhejte ideálně dopoledne, kdy jsou pěkně rozvité a včeličky jim ještě neodebraly všechen pyl. Květy dejte do velkého hrnce, přidejte k nim očištěný a nakrájený citron (pokud je chemicky ošetřený, nechte ho chvíli odstát v octové vodě) a celé to zalijte vodou. Pampelišky předtím neoplachujte, zbytečně byste je zbavili cenného pylu. A pokud se vyplaví nějaký ten brouček? Nevadí, stejně budeme cedit.

Hrnec postavte na sporák a mírně povařte. Poté odstavte, překryjte utěrkou a nechte louhovat do druhého dne, ideálně třeba až 24 hodin (déle ne, to už by se mohla voda kazit). Následně pampelišky přeceďte (nejlépe přes plátno či bavlněnou plenu, to už určitě znáte) a zbylou tekutinu smíchejte s cukrem, případně ještě s trochou citronové šťávy.

Na mírném plameni nechte probublávat zhruba hodinu (já asi hodinu a půl), aby se postupně odpařila voda a výsledná tekutina se zredukovala do požadované medové konzistence. Poté plňte do čistých sklenic propláchnutých horkou vodou.

Správnou konzistenci medu poznáte tak, že kápnete trochu horké tekutiny na studený talířek, chvilku počkáte a nebude-li poté stékat, nýbrž zatuhne, máte hotovo. Nemusíte vařit do úplného zhoustnutí, koneckonců konzistence klasických medů se také liší od zcela tekutého po cukernatou hmotu.

Uvidíte, že po vychladnutí med ještě trochu zatuhne – já se o tom přesvědčila v okamžiku, kdy mi v hrnci zbylo trochu tekutiny, která se nevešla do skleniček. Řekla jsem si, že to všechno nejdřív nafotím a pak ten zbytek někam přiliju. Leč ouha, seškrabávala jsem už jen zcvrklé kousky medu přilepené ke dnu, takže pozor, ať se nevytrestáte podobně jako já :-)

Pampeliškový med můžete užívat podobně jako ten klasický – jako sladidlo do čaje, mazání na chleba… A díky tekutější konzistenci ho můžete ředit podobně jako sirupy do domácích limonád. Výborně se s ním prý pečou i perníčky, tak jen nevím, zda vám do Vánoc nějaký zbude, abyste to otestovali. ;-)

Pampeliškový med

Pampeliškový med

Pampeliškový med

Pampelišky pro přípravu domácího sirupu/medu

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s