(Téměř fialový) cheesecake

Cheesecake s fialkami

Tak vám povím, že můj záměr upéct fialový cheesecake, úplně nedopadl. Použitím fialkového cukru sice dostal cheesecake trochu netradiční chuťový akcent, avšak po netradiční barvě ani vidu!

Nicméně jsem využila svůj univerzální recept na cheesecake, tak mohu předat aspoň ten a přidat radu: barevný přírodní cukr využijte na zdobení, při pečení trochu ztratí své kouzlo :-)

Jinak cheesecake je přesně ten typ dezertu, který je třeba trochu naplánovat. Dost jsem se pobavila, když mě na Facebooku dohnal propagační inzerát na receptový pořad jedné komerční televize se sloganem: Chcete překvapit nenadálou návštěvu? Upečte cheesecake!

Vězte, že nenadálou návštěvu cheesecakem fakt nepoctíte. Kromě toho, že vás čeká drcení sušenek, míchání náplně a pečení, poměrně dlouhý čas zabere ještě chlazení, bez něhož cheesecake nebude mít tu správnou konzistenci.

Jaké suroviny budete potřebovat:

na základ:

  • asi 200 g podrcených sušenek – můžete využít ale cokoliv, co je potřeba zužitkovat, já například tentokrát vsadila na zbytkové velikonoční perníčky :-)
  • asi 100 g másla

na náplň:

  • 600 g krémového sýra – kombinuji většinou několik typů, nejčastěji Mascarpone, Philadelphii, Lučinu a Ricottu; tentokrát to vyšlo na 500 g Mascarpone a 100 g Lučiny
  • 200 g cukru
  • 50 g (půl kelímku) zakysané smetany
  • lžíce citronové šťávy a citronové kůry
  • špetka vanilky nebo lžička extraktu
  • 3 vejce

na potření:

  • 50 g zakysané smetany
  • lžíce moučkového cukru
  • lžička citronové šťávy

A jak na to:

První příprava cheesecaku může vypadat trochu jako alchymie, ale stačí upéct dva tři a už to budete mít v malíku.

Ideální je péct v troubě vyhřáté na 160 °C, na jejímž dně je pekáček s vodou, která se postupně odpařuje a udržuje v troubě vlhké prostředí, díky němuž cheesecake nepopraská. Někdo peče přímo tak, že vloží formu s dortem do vodní lázně, ale já se to bála zkoušet, protože při mém štěstí by mi to určitě někudy proteklo a měla bych po ptákách/fialkách :-)

Jestliže z nějakého důvodu nemůžete využít vodní lázeň, rozehřejte si troubu na začátku na 200 °C a po deseti minutách pečení snižte teplotu na 120 °C. Jo a poznámka na okraj: horkovzduchem cheesecaku vůbec neprospějete.

Sušenky na základ si podrťte – buď pomocí paličky na maso a mikrotenového sáčku nebo pěkně po modernu v mixéru. Sušenkovou směs pak smíchejte s rozpuštěným máslem, vytvořte takovou vlhkou drobenku a tu natlačte na dno koláčové (rozevírací) formy. Můžete ji předtím vystlat pečicím papírem, ale nemusíte. Směs je dost vlhká a mně osobně se pečicí papír v tomto případě moc neosvědčil.

Jinak co se týče sušenek/perníčků a jiných drobečků – můžete jich použít i víc nebo míň, ideálně v rozmezí 120 – 260 g, důležité je dodržet poměr vůči máslu, kterého by měla být polovina z váhy sušenek. Osvědčila se mi také kombinace s podrcenými plátky mandlí.

Formu se sušenkovým základem dejte chladit do ledničky (nebo i do mrazáku) a mezitím vytvořte krémovou cheese směs.

Smíchejte zvolené sýry, zakysanou smetanu, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru spolu s vanilkou a cukrem a po jednom zašlehejte vejce.

Tuto směs nalejte na sušenkový základ, uhlaďte a dejte péct do rozehřáté trouby. Pokuste se půl hodiny troubu vůbec neotevírat, aby se vám dort nepropadl nebo aby nepopraskal. Pečte zhruba 45 minut. Správně upečený cheesecake se trochu chvěje jako rosol, když do něj drcnete. Myslete na to, že hmota ještě ztuhne při chlazení, takže nemusí být úplně pevná (naopak dlouhé pečení hrozí opět rizikem popraskání náplně).

Až troubu vypnete, nechte cheesecake uvnitř, otevřete dvířka a teplo nechte odcházet postupně ven – teplotní šoky totiž tento dortík rovněž nerad. Teprve po (minimálně) půlhodině ho přeneste ven, nechte chvíli adaptovat a pak teprve ho šoupněte chladit do ledničky, kde by si rozhodně měl nějakou tu hodinku pobýt.

Potom ho ještě potřete zakysanou smetanou utřenou s cukrem a citronovou šťávou a opět nechte chvilku zatuhnout v ledničce.


Tady vidíte, že pečení cheesecaku rozhodně není žádná rychlovka pro nečekané hosty. Všechny ty tanečky kolem jsou proto, aby výsledek byl skutečně krémový, mazlavý, trochu jako sýr, trochu jako dort… 

Jednou jsem v kavárně, kde mají vyhlášené dezerty a dorty, dostala fakt hnusný přepečený gumový cheesecake, že jsem ho nebohé paní cukrářce musela vrátit (jakože jsem to udělala asi prvně v životě). I mistr tesař se někdy utne, že ano. Jakmile si někdy upečete vydařený cheesecake, dostane se vám poznání, jak vypadá ten méně vydařený. On to prostě není tak úplně tvarohový dort, je to cheesecake…

Samozřejmě, že se pak dá různě kouzlit s náplní – můžete do ní přidávat čerstvé či mražené ovoce, kávový odvar, čokoládu, ořechové máslo… Stejně tak na vrchní vrstvu se skvěle hodí ovocné želé, karamel či lemon curd. Ale o tom zas někdy příště. Tak ať vám chutná (třeba i bez fialek)! ;-)

Cheesecake s fialkami

Cheesecake s fialkami

Cheesecake s fialkami

Cheesecake s fialkami

Cheesecake s fialkami

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s