Nádivkové bábovičky

Nádivkové bábovičky

Na Zelený čtvrtek zeleně potřetí. Chvilku jsem přemýšlela, jestli sem tenhle recept dát, protože se přece jen trochu vymyká stanovenému konceptu. Na druhou stranu, slibovala jsem něco i pro slano/masožrouty, takže bych konečně mohla splatit svůj dluh.

Řekla jsem si, že když už ty formičky mám, zkusím do nich kromě sladké zelené varianty upéct i  velikonoční nádivku, která by dle tradice měla obsahovat mladé kopřivy (my velkoměstští se samozřejmě spokojíme se špenátem, i když i kopřivy už dneska koupíte třeba v bedýnkách).

Nádivkové bábovičky koneckonců nemusíte servírovat jen jako velikonoční přílohu k pečené drůbeži, ale využijete je i jindy, když bude třeba uspokojit mlsné jazyky z řad těch, co nejsou na sladké. Bábovičky se dají jíst i za studena.

V předešlých letech jsem nádivku dělala po moravsku z krupice, loni jsem ale najela na klasickou českou verzi z pečiva. Tentokrát jsem se mírnila s množstvím a udělala poloviční dávku z klasického nádivkového receptu na celý pekáč. Vyšlo mi z toho tak akorát 9 báboviček. Z toho vyplývá, že chcete-li nádivku do celého pekáčku (třeba i jako hlavní chod), zpracujte vše v dvojnásobném množství.

Takže, co budete na zhruba 10 minikousků potřebovat:

  • 2 rohlíky nebo 3 housky
  • 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 50 ml smetany na vaření
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 100 g mladých kopřiv nebo 200 g čerstvého špenátu (zkusila jsem i rukolu, ale tepelným zpracováním hořkne, takže jí pro zvýraznění chuti stačí trošku)
  • 200 g uzeného masa nebo anglické slaniny
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka kurkumy
  • sůl
  • máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formiček

Jak na to:

Pečivo nakrájejte na drobné kousky. Žloutky rozšlehejte v mléce se smetanou a rozpuštěným máslem, přidejte trochu soli (stačí vážně špetka, uzenina je slaná dost), muškátový oříšek a kurkumu. Do směsi namočte pokrájené pečivo, nasekané spařené kopřivy či špenát a na kostičky nakrájené uzené maso. Promíchejte a nakonec zlehka vpracujete vyšlehaný sníh z bílků.

Formičky si jemně vymažte a vysypejte a plńte je nádivkou. Pečte v troubě na 180°c. Malým formičkám bude stačit 20-30 minut, velké formě dejte dozlatova čas minimálně 40 minut.


Tak snad vás tenhle velikonoční slaný recept neurazí. Měla jsem totiž připravená perníková vajíčka plněná krémem, ale výsledek nebyl úplně podle mých představ (a ano, strávila jsem dnes půl dne u plotny! ;-) ), takže jsem nakonec namísto toho upotřebila pár fotek z dnešního oběda :-)

Pečení zase příště, musím taky vymyslet něco koledníkům!

Pěkné Velikonoce a ať si je vychutnáte všemi smysly! ;-)

Nádivkové bábovičky

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s