Pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku

Když už jsem najela na zelenou vlnu, budeme v ní pokračovat – kdy taky jindy, než teď, když nám oficiálně začalo jaro! Medvědí česnek donedávna znalo jen pár zasvěcenců, nyní už je z něj takový fenomén, že ho prodávají v každém druhém stánku na trhu a v restauracích z něj dělají celá menu…

Navíc je tu konečně zase nepečící recept, který lze zavřít do skleničky. Hurá, sezóna skleničkových dárků začíná! ;-)

Medvědí česnek je jedna z prvních jarních bylin, posel probouzející se přírody. Nejlepší samozřejmě je nasbírat si ho v lese – moje mamka má například svoje vytipované místo, kam na něj každoročně chodí na naší rodné hroudě (tj. na Vysočině). Já v Brně bohužel zatím svá lesní místa nemám, zato na Zelném trhu prodávají svazek medvědího česneku na každém kroku. A jeden za 15 korun, takže nekupte to, když je to tak levný (a ještě k tomu dobrý)!

Domácí pesto je jedna z těch super věcí, kterou nezkazíte nikdy nic. Nejspíš další adept do vychytávek. Kromě toho, že je z podstaty bezlepkové, můžete si ho udělat i v bezlaktózové a bezořechové variantě (mrk, mrk, Anet! ;-) ), protože tou nejpodstatnější ingrediencí jsou jen dvě věci – bylina a olivový olej (a trochu soli).

Na dvě menší skleničky pesta budete potřebovat:

  • 2 svazky medvědího česneku (asi 180 g)
  • lžičku soli
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 hrsti kešu oříšků (nebo jiných, případně můžete vynechat)
  • hrst kvalitního sýra parmazánového typu (Gran Moravia, Gran Padano a podobně)

Postup je jednoduchý, listy natrhejte na menší kousky, přendejte do mixéru, přidejte olivový olej, sůl, ořechy a sýr a mixujte do požadované konzistence. Na začátku bude medvědího česneku hodně, takže ho klidně pomixujte na dvakrát, dle potřeby a chuti můžete přidat ještě olej či oříšky.

Se solí to nepřehánějte, vězte, že pesto bude samo o sobě dost aromatické a přemíra soli by tu jedinečnou chuť zbytečně přebila. Jinak vám garantuju, že výsledek má skutečně medvědí sílu a je to asi nejlepší způsob, jak si intenzivní chuť medvědího česneku vychutnat a uskladnit.

Pokud by vás zajímalo, odkud mám skleničky na fotce, tak je to značka Weck, kterou prodává například obchod ezavarovani.cz nebo shop kitchenette.

A jak pesto využít? Milovníkům těstovin netřeba radit – stačí přidat jednu lžíci k uvařeným těstovinám, doplnit například rajčátky a strouhaným sýrem a rychlý chutný oběd je na světě. Podobně se dá pesto využít v rizotu, dále na zdobení polévek, tvorbu bylinkových krutonu či jednohubek.

Takže přírodě zdar a té jarní zvláště! ;-)

Pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s