Pistáciové bábovičky

Pistáciové bábovky

Zelené bábovičky – úžasný posel jara, výborný nejen pro příležitost Zeleného čtvrtka. Těsta je navíc dostatek, takže chcete-li udržet velikonoční tematiku, můžete z něj upéct i zeleného beránka.

Bábovičky jsem pekla na Den svatého Patrika – irský státní svátek, který díky své zelené symbolice začíná v posledních letech získávat pozornost i u nás. Dostala jsem na ně prostě náladu, neb venku byl konečně pořádný jarní den, z trhu jsem si domů přinesla tulipány a kočičky a chtěla jsem vyzkoušet nové formičky, které jsou téměř k nerozeznání od báboviček na písek.

Pistáciovou bábovku nepeču často, i když by si to rozhodně zasloužila. Kdykoliv jsem ji však měla na stole, zakrajovalo se a zarovnávalo, až z ní moc nezbylo. Takže jsem se rozhodla vyřešit situaci tím, že vytvořím tyhle jednoporcové krasavice, aby se nikdo na to zarovnávání nemohl vymlouvat ;-)

I když z předešlých zkušeností vím, že těsta je hodně, měla jsem za to, že budu mít tak 10, max 12 báboviček. Nakonec to bylo skoro dvojnásobek! Takže budete péct do malých formiček a stačí-li vám jich méně, určitě by mohlo postačovat poloviční množství.

Zelenou barvu dodává bábovkám především pistáciový pudink. Pokud neseženete nesolené pistácie (což je někdy opravdu kumšt, já třeba žiju ze zásob, které si objednávám online zde nebo zde), tak lze nasekané oříšky i vynechat. Obzvlášť použijete-li kvalitní pudink jako je například ten od dr. Oetkera, který droboučké kousky oříšků už obsahuje.

Na velkou formu nebo cca 15 malých bábovek (záleží na velikosti vašich formiček) si připravte:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru
  • 250 g (vanička) tučného tvarohu
  • 200 g másla (pokojové teploty) + na vymazání
  • 4 vejce – žloutky a bílky zvlášť
  • 4 lžíce mléka
  • 1 sáček pistáciového pudinku
  • 1 sáček vanilkového cukru (nebo lžíce domácího)
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 2 hrsti pistáciových oříšků

Jak na to:

Připravte tři střední misky. Troubu předehřejte na 180 °C. V jedné misce důkladně rozmíchejte pudinkový prášek v mléce a přidejte tvaroh. V druhé misce poctivě vyšlehejte změklé máslo s cukrem. Poté přidejte tvarohovou směs a postupně zašlehejte také všechny čtyři žloutky.

V poslední misce promíchejte mouku s vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Postupně pak přidávejte sypkou směs k tvarohové.

Pistáciové oříšky nasekejte na drobné kousky a pro lepší chuť lehce opražte na suché pánvi. Na závěr vmíchejte oříšky do těsta spolu s vyšlehaným sněhem z bílků. Klasickou bábovkovou formu nebo malé bábovičky vymažte máslem, vysypte (hrubou) moukou a naplňte těstem (u malých báboviček určitě ne po okraj, těsto vyskočí).

Velkou bábovku pečte při 180 °C asi 40 minut, malé 15 – 20 minut, nebo dokud těsto ulpívá na zabodnuté špejli. Podávejte posypané moučkovým cukrem. (A ty jahody k tomu ladí taky dobře ;-) ).

Pistáciové bábovky

Pistáciové bábovky

Pistáciové bábovky

Pistáciové bábovky

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s