Buchtičky bez lepku a laktózy

Buchtičky bez lepku a laktózy

Tento recept je věnován mé kamarádce Anetě, která si z poslední návštěvy alergologie přinesla dáreček v podobě zákazu všeho, co obsahuje lepek, mléko, ořechy a kakao/čokoládu. No, ještěže není vegetariánka, přišlo mi na mysl okamžitě :-) Zkusila jsem se tedy vžít do její kůže a vytvořit tradiční nedělní dezert s takto definovaným omezením.

Ač sama netrpím žádnou alergií a nemám ze svého jídelníčku vyloučené rizikové potraviny, nikdo neříká, že to tak bude navěky, protože se kolem mě podobné případy s náhle objevenou intolerancí celkem množí. Rozhodla jsem se tedy, že si udělám takový trénink a zkusila vytvořit jedlý dezert bez másla, mléka a tradiční mouky.

Co tedy buchtičky obsahují (3 ks):

  • 5 lžic třtinového cukru (asi 55 g)
  • 6 vrchovatých lžic pohankové mouky (asi 80 g)
  • 2 lžíce kokosového oleje (asi 50 g) + na vymazání
  • 1 rozmačkaný banán
  • 1 vejce + 1 žloutek navíc
  • lžičku kypřícího prášku do pečiva
  • špetku soli a vanilky
  • hrst čerstvých borůvek na ozdobu

+ možný upgrade tři lžičky mražených borůvek a lžička cukru

Tenhle dezertík jsem vytvářela pomocí zapékacích mističek o průměru 10 cm a naplnila jsem takto celkem tři. Lze obdobně použít i formičky na minibábovky nebo na muffiny.

Jak postupovat:

Mističky si vymažte kokosovým olejem. Předehřejte troubu na 170 °C. Cukr prošlehejte s vejcem a žloutkem, přidejte kokosový olej, rozmačkaný banán, sůl spolu s vanilkou a poté postupně přimíchávejte pohankovou mouku.

Těstem pak plňte zapékací mističky a pečte asi půl hodiny do zlatova. Jestliže jste dobře vymazali, půjdou buchtičky krásně vyklopit ;-) Podávejte je obsypané čerstvými borůvkami.

Buchtičky servírované společně s čerstvými borůvkami byly fajn, i když můj muž trefně poznamenal, že to úplně svádí, dát si k nim ještě šlehačku. Leč to bychom porušili onen bezmléčný koncept, že jo. (A jakožto normáložrouti vymoženosti typu kokosového krému v ledničce holt nemáme). Přesto bych doporučila, máte-li tu možnost, přidat do těsta mražené borůvky, výsledné buchtičky pak budou ještě vláčnější.

Takže zkusíte-li upgrade s mraženými borůvkami, udělejte to tak, že je obalíte v cukru, část mističek naplňte těstem, na to dejte lžičku mražených borůvek a doplňte zbytkem těsta. Stačí zhruba do 2/3 mističek, těsto vám trochu vyskočí.

Tak snad vám a všem, pro které pečete, bude chutnat! ;-)

Buchtičky bez lepku a laktózy

Buchtičky bez lepku a laktózy

Advertisements

3 komentáře: „Buchtičky bez lepku a laktózy

    1. Jej, Any, vážně? No já si to u sebe zatím neumím představit, miluju pečivo a těstoviny, ale věřím, že nouze člověka naučí ;-)

      To se mi líbí

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s