Skořicová esíčka

Domácí skořicová esíčka

Já vím, že už by to chtělo něco slaného a pro masožrouty. Mám to v plánu. Jenže když se v březnu za okny odehrává chumelenice, tak nějak z toho zase vyplyne nálada na horký čaj a sušenky. Tentokrát skořicová esíčka, která chutnají úplně jako ty koupená v krabici a jsou neméně návyková. Domácí výrobou však můžete soukromě zabojovat proti éčkům a palmovému oleji, který bohužel obsahují všechny výrobky od Opavie.

Esíčka jsem pekla 1. března, kdy se za oknem čerti ženili a sníh padal z nebe, jako by si to chtěl za celou zimu vynahradit. Protože bylo ale temno, nějak jsem nestačila hotové dílko nafotit, vyhlásila jsem na něj tedy embargo do druhého dne. A nedovedete si představit, jak těžké to bylo! (A beztak pár kousků tajně zmizelo, já si všimla! :-) )

Esíčka jsou sázka na jistotu, ani já se občas neudržím, když třeba v obchodě vidím, že jsou v akci… A pak se u nás krabice moc dlouho neohřeje. Nicméně domácí budou vždycky domácí, takže jsem se pustila do výroby. Zkuste to taky, za trochu patlání ten výsledek stojí!

Na dávku, ze které budete mít 2 – 3 plechy, budete potřebovat:

  • 180 g másla (pokojové teploty)
  • 80 g cukru (já používám třtinový)
  • 2 žloutky
  • 200 g hladké mouky (opět bude lepší ta na křehká těsta)
  • 1-2 lžičky skořice
  • 60 g škrobu (já dala kukuřičný)
  • lžička arašídového másla (alergici a ti, kdo mu neholdují, tj. nemají jej v ledničce, mohou vynechat)

na druhou polovinu těsta pak ještě:

  • další lžičku skořice
  • 2 lžíce kakaa

Jak na to:

Měkké máslo utřete do pěny s cukrem a postupně zašlehejte žloutky. Mouku si prosejte se skořicí a škrobem a postupně ji přidávejte k vyšlehanému máslu. Pro zvýraznění chuti jsem přidala ještě lžičku arašídového másla. Těsto dobře propracujte, rozdělte na dvě poloviny a do druhé půlky ještě přimíchejte kakao a další porci skořice.

K oběma půlkám těsta budete muset nejspíš přidat ještě asi dvě lžíce studené vody, aby se vám s ním dobře pracovalo. Pak si stačí předehřát troubu na 180°C, přendat těsto do zdobicího sáčku nebo tubičky a tvořit esíčka na plechu vyloženém pečícím papírem.

Pečte asi 15 minut do růžova. Po vytažení z trouby nechte chvíli odpočinout, ať se vám hotová esíčka nerozpadají pod rukama. Gurmáni mohou ještě zkusit potřít upečené kousky rumem a posypat skořicovým cukrem (ale myslím, že to není nutné) ;-)

Tak ať s nimi někoho příjemně potěšíte a máte i jiné příležitosti k jejich pečení a konzumaci než sněhovou nadílku. Přece jen už by to chtělo pořádné jaro!

Domácí skořicová esíčka

Domácí skořicová esíčka

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s