Čokoládové cake-pops neboli cukrátka na špejli

Jak mnozí z vás ví, na Valentýna se u nás již druhým rokem slaví narozeniny. Jelikož je ale naše děťátko zatím spíš masové než cukrátkové, řekla jsem si, že dort by letos nejspíš nepadl na úrodnou půdu. A že raději zkusím něco menšího, co se případně udá mezi jinými mlsouny.

Protože jsem si vzpomněla, že mi kdesi leží zapadlá forma na cake-pops (kterou jsem kdysi v záchvatu objednala na Bonami a ještě ji nepoužila), volba padla na tato cukrátka, která vypadají jako lízátka ;-)

Doufala jsem, že takový styling bude pro dceru neodolatelný a přesvědčí ji ke konzumaci. Bohužel, nadále pátrala po masu. Nevadí. Ne, že bychom to s mužem nebyli schopní spořádat sami, ale přece jen jsem v poslední době furt něco pekla (sušenky, cheesecaky), takže jsme byli dost přeslazení. Cake-pops však vznikly už s tím záměrem, že je ponesu na narozeninovou oslavu do miniškolky, a tam naštěstí dostaly na frak ;-)

První várku jsem udělala s polevou z tmavé čokolády, následně jsem ze zbytku těsta dopekla další várku, kterou jsem polila čokoládou bílou. A musím říct, že druhá varianta byla určitě lepší – k těstu se chuť bílé čokolády hodila víc a asi i pro děti byla tahle verze příjemnější.

Jestli se ptáte, zda se dají cake-pops udělat bez formy, tak rozhodně. Já jsem naopak měla zprvu problém nalézt recept pro formovou variantu, protože všude byly recepty na válení koulí z rozmixovaného piškotu. Akorát vás pak čeká dělší koulení a chlazení. Nejprve si upečete základní piškot (klidně z mnou uvedeného těsta), ten pak rozdrobíte nebo rozmixujete a budete ho muset smíchat s nějakou lepivou složkou, díky níž se vám podaří tvarovat kuličky. Maryna uvádí například kombinaci mascarpone a nutelly, Sweet dots zase marcipán, máslo a džem. Z hmoty utvoříte kuličky, zapíchnete do nich v čokoládě omočené špejle a dáte chladit. Pak už jen následuje polévání čokoládou, které je shodné s postupem u formových cake-pops.

Na 30 ks cake-pops do formy budete potřebovat:

  • 110 g hladké (nebo dortové) mouky 
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 60 g másla (pokojové teploty)
  • 110 g třtinového cukru
  • vanilku (extrakt nebo mletou)
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • lžíci marmelády nebo oblíbeného krému (lze vynechat) 

na polevu pak ještě 2 tabulky čokolády (bílou a tmavou), dvě lžíce kokosového oleje (můžete nahradit máslem) a cukrářské zdobení.

Postup je jednoduchý:

Troubu si rozehřejte na 180°C. Do střední mísy dejte máslo nakrájené na kousky a spolu s cukrem ušlehejte. Zašlehejte vanilku a vejce a poté do směsi přisypte mouku prosátou s práškem do pečiva a špetkou soli. Nakonec přilijte mléko, případně marmeládu či krém a vše dohromady důkladně pomíchejte.

Teď přichází ke slovu forma. Do části bez dírek naplňte jednotlivé důlky těstem až po okraj (nejlépe pomocí malé lžičky) a poté ji přikryjte druhou částí. Moje forma je na 20 cukrátek, takže jsem pak polovinu pekla napodruhé (to byla ta lepší část s bílou čokoládou! :-) ). Uzavřenou formu opatrně přesuňte do trouby a pečte asi 20 minut.

Rozhodně neudělejte tu chybu, že byste před pečením zastrkaly do cukrátek rovnou i špejle! Tuto chybu jsem udělala za vás a určitě od toho odrazuji – těsto sice ve formě nabobtná do druhého půlkruhu, špejle se ale nezapeče, takže vám po vyndání z trouby stejně vypadne a pak tam budete mít díry, do kterých bude složitější připevnit špejle nové. Jednodušší je prostě péct bez špejlí a ty teprve po vyndání z trouby omočit v rozpuštěné čokoládě a zapíchnout do upečených tvarů. Čokoláda ztuhle a špejle budou hezky držet ;-) (Urychlit to můžete tím, že dáte cake-pops na chvíli do ledničky.)

Na polevu si do menší nádobky nalámejte čokoládu a dejte ji zhruba na minutu až minutu a půl rozehřát do mikrovlnné trouby. Osvědčilo se mi to jako nejefektivnější řešení. Potom přimíchejte lžíci kokosového oleje, aby byla čokoláda pěkně tekutá, a cukrátka v ní namáčejte.

Nejhorší a nejpatlavější je závěrečná část, kdy je potřeba cake-pops do něčeho zapíchnout (já použila opět formu, tentokrát její vrchní děrovanou část, kterou jsem si položila na mísu, a dírky využila k tomu, aby mi lízátka pěkně levitovala ve vzduchu) a poté dát chladit, aby poleva zatuhla. Předtím ještě můžete dozdobit cukrářským zdobením, perličkami…

Dle vašich možností opakujte s druhou várkou těsta případně druhou verzí čokoládové polevy ;-)

Tip: na zapíchávání cake-pops před tuhnutím i jejich aranži před podáváním se doporučuje aranžérská hmota; takže kdybyste někdy na nějakou narazili, ať víte, nač se vám může hodit! 

cake-pops

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s