Mátový sirup pro mlsouny i marody

mátový sirup

Půjdete-li na návštěvu ke kamarádovi, který byl přemožen bacily (a takových bude s příchodem jara určitě přibývat), asi ho víc potěšíte domácím sirupem než upečenou bábovkou. Ale kdoví, láska přece taky léčí…Tak to možná vemte obojí! ;-)

Od té doby, co máme v Brně Rohlík.cz, jsem na něm pravidelným zákazníkem. A ano, jsem v tomto směru zhýčkaná nabídkou moderní civilizace, jenže ono odolejte tomu, když vám někdo těžký tašky plný mouky, cukru, brambor a pitiva donese až před práh. Nehledě na širokou nabídku farmářských potravin, které v obyčejném supermarketu nenajdete.

Ale proč to píšu – často totiž k příležitosti objednávky skenuju tamní last minute zboží a nacházím tam perly, který k nákupu přihodím (za pár korun). Tuhle to byly plná krabička čerstvé máty za 9 Kč. No nekupte to, když je to tak levný! ;-)

Hned mi bylo jasné, že mátu využiju k přípravě sirupu, po kterém už u nás doma byla poptávka. Vlastně celkově mě sirupování v loňském roce dost pohltilo, nějak jsem do té doby netušila, že je to tak jednoduché…

Na přípravu jakéhokoliv sirupu v podstatě potřebujete jen tři věci: základovou surovinu, balíček kyseliny citronové a cukr. Hodně cukru. Když jsem ta množství viděla prvně, přišlo mi to děsivé. Jenže je fajn si uvědomit, že výsledná koncentrace je zase určena k ředění a když si pak dáte do skleničky centimetr sirupu, abyste to pak naředili vodou, není to zas taková tragédie. Zvlášť při vědomí, že v kupovaných sirupech to je celé obohaceno ještě o spoustu jiných laskomin (označených písmeny E). A klidně zkuste cukr třtinový (hlavně ten hodně světlý, ty tmavší sirup zbytečně obarvují). Někde jsem sice slyšela, že se sirupy vyrobené z třtinového cukru rychleji kazí, ale já mám zatím zkušenosti dobré. Nebo prostě musíte pít rychle :-)

Na výrobu mátového (respektive mátovo-citronového) sirupu zužitkujete:

  • 2 velké hrsti máty (klidně i o něco víc)
  • 2 menší citrony (nejlépe bio)
  • 1,5 litru vody
  • 1 kg (celé balení) krystalového cukru
  • 10 – 20 g (sáček) kyseliny citronové
  • velkou mísu či sklenici

S tím proveďte následující:

Lístky máty odrhněte ze snítek, nahrubo natrhejte nebo pokrájejte a nasypte do vyšší nádoby (mně se osvědčila třílitrová sklenice). Citrony omyjte a nakrájejte na plátky. Pokud je nemáte v bio kvalitě, nechte je nejprve chvíli odležet ve vodní lázni se třemi lžícemi octa a poté důkladně opláchněte, tím by se měly zbavit konzervačního postřiku.

Citrony přidejte  k mátě a zalijte vodou. Nálev nechte odležet 24 – 36 hodin, občas můžete promíchat a propíchat citrony.

Na druhý den si připravte velký hrnec, ve kterém smíchejte cukr s kyselinou citronovou. Poté do hrnce přeceďte výluh máty a citronů přes jemné sítko nebo přes čisté plátno (postačí i obyčejná dětská plena). Obsah hrnce zahřívejte na mírné teplotě, dokud se cukr nerozpustí. Určitě nevařte, aby ve výsledku zbylo něco z prospěšných látek ;-)

Hotové tekutiny budete mít asi 2 litry. Tj. ideálně část pro někoho a část pro sebe – uvidíte, že se stane vaším oblíbeným osvěžením. A je jedno, jestli ho budete ředit vodou, nebo využijete třeba do čaje jako sladidlo.

Jinak opět doporučuju patentní lahve (asi k nim nachystám samostatný text do vychytávek), jednak jsou pěkné a jednak v nich všechny tekutiny díky skvělému těsnění mnohem lépe odolávají zkáze.

Tak ať chutná. A na zdraví! ;-)

matovy sirup

 

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s