Valentýnské mini cheesecaky

srdičkové mini cheesecakes

Málokdy uvidíte takovou koncentraci sladkých receptů jako v předvalentýnském období. V našich zeměpisných šířkách sice dle tradic už začal půst, ale čert to vem. Takže nemáte-li ještě sladké inspirace dost, tady je další (a rozhodně se dá využít i mimo Valentýna). 

Uznávám. Nechám se lehko strhnout a bývám snadnou obětí (a snovým zákazníkem) marketingových akcí. Proto mě přece jen nenechalo chladnou instagramové vření kolem sv. Valentýna a řekla jsem si, že nakonec zkusím přispět svou skromnou troškou do mlýna. Konec konců, tento importovaný americký svátek hezky vyplňuje prostor mezi Vánocemi a Velikonocemi, což se nám, kdo hledáme všemožné příležitosti, kdy dělat radost druhým, rozhodně hodí.

A já se teda přiznám, že jsem zamilovaná valentýnská přáníčka (zdobené klovatinou, ehm!) vytvářela už před dvaceti lety, takže je pro mě Valentýn v podstatě usazená záležitost.

Tyhle mini-cheesecakes jsem si vymyslela v předvečer pečení a sama jsem byla zvědavá, jak to celé dopadne. Výsledek je nakonec celkem uspokojivý, akorát mám jedno varování – nepouštějte se do toho, pokud nejíte sladké. V procesu výroby totiž – než budete mít na talíři vyrovnaná souměrná srdíčka (hvezdičky, kytičky…) – zůstává značná část odpadového materiálu, který nejspíš budete muset sníst :-))

Recept je mimo jiné využitelný i jako klasický cheesecake do kulaté dortové formy – jen je v tomto případě dobré upravit poměry surovin, tj. dát jen polovinu sušenkového základu a naopak dvojnásobek krémové náplně.

Na srdíčkovou mini variantu budete potřebovat:

  • 300 gramů sušenek 
  • lžičku červené potravinářské barvy
  • 150 g másla
  • hrst mletých mandlí

  • kelímek (250 g) Ricotty nebo jiného krémového sýru
  • půl kelímku (50 g) zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru (můžete si namlít v mixéru třtinový)
  • trochu citronové kůry
  • trochu vanilky (ať už semínka, mletou nebo extrakt)
  • 2 vejce
  • kus rozehřáté tabulkové čokolády (asi 2 řady)

Jak pak postupovat

Troubu si předehřejte na 190°C. Sušenky (klidně společně s mandlemi) rozmixujte na prášek. Máte-li přebytek negativní energie nebo potřebujete vybít zlost, může vám dobře posloužit i palička na maso, s níž sušenky podrtíte třeba přes utěrku. :-)

Dejte si rozehřát máslo. To pak smíchejte se sušenkami, mandlemi a poravinářskou barvou. Vemte si nějaký menší plech s vyším okrajem, vyložte ho pečícícm papírem a natlačte na něj sušenkovou směs. Upěchovat hmotu vám pomůže třeba dno skleničky. Plech se sušenkovým základem pak dejte chladit do ledničky a mezitím si připravte náplň z krémového sýra.

Ricottu promíchejte se zakysanou smetanou, citronovou kůrou, vanilkou a cukrem a postupně zamíchejte vejce. Touto směsí pak přelijte vychlazený sušenkový základ. Vložte do trouby a po deseti minutách snižte teplotu pečení na 130°C. Pečte asi půl hodiny a troubu neotvírejte, aby vám krémová náplň nepopraskala (což stejně hrozí spíš u klasického cheeseecake, ale pro jistotu). Následně troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte teplo pozvolna odcházet.

A teď pozor. Nyní nastává vhodná chvíle na srdíčkování! Plech vyndejte a pomoci vykrajovátka do (ještě poměrně měkké) hmoty vytlačte požadované tvary – ideálně co neúsporněji, že ano. Zároveň si rozehřejte čokoládu a tvary jí potřete. Teprve poté dejte na hodinu chladit.

Až po vytažení z ledničky se pokuste vybrané tvary „vyloupat“. Nejlépe to jde od kraje, kde si odkrojíte nebo ještě lépe odtrhnete přebytečnou hmotu. Té nakonec nebude málo a budete ji mít pro sebe jako vydatný dezert – oko sice moc nepotěší, ale chuť bude skvělá, to mohu zaručit! ;-)

(A pokud vás narozdíl ode mě Valentýn pořád nechává chladnými, očekávejte zítra recept na mátový sirup pro všechny stávající i budoucí marody!)

srdičkové mini cheesecakes

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s