Čokoládové popraskané sušenky

popraskane susenky

Když jsem poprvé pekla tyto sušenky, byla jsem nadšená z onoho mramorování, které se na nich vytvořilo. Pak přišel můj muž a nezklamal, neboť prohlásil památnou větu „Se ti to nějak nepovedlo, ne?“

A bylo po radosti, neb následovalo vysvětlování, že je to tak schválně a že právě takhle je to super ;-) Přitom je to pravda, tyhle sušenky jsou fakt perfektní! Nejen, že výborně chutnají, ale hlavně nejsou nijak zvlášť náročné na přípravu. Pokud si pěkně připravíte suroviny – což  já moc neumím, takže pak chaoticky přebíhám od lednice k troubě s upatlanýma rukama – možná je zvládnete i do půl hodiny.

Na povrchu jsou jakože vysušené a popraskané, přitom vnitřek je krásně vláčný a čokoládový. Jak jsem avizovala na sociálních sítích, použila jsem při jejich výrobě domácí mandlové máslo (dodalo sušenkám specifickou chuť, která připomíná makronky), ale lze péct i bez něj – namísto dvou lžic mandlového másla jednoduše přidáte o 10 g víc normálního másla. Pak to v tomto nemandlovém případě zkuste vylepšit nějakým chuťotvořičem jako je třeba skořice. Nebo pár mandlí rozmixujte na prášek a přidejte k mouce :-)

Mimochodem mouka, taky zajímavá věc. Prvně jsem sušenky pekla z obyčejné hladké a byly fajn. Jenže pak jsem si domů přinesla Babiččinu mouku na drobné pečivo a výsledek byl ještě desetkrát lepší. Jasně, že můžete použít obyč hladkou mouku, nedělám reklamu konkrétnímu výrobci. Jen si říkám, proč ta obyčejná hladká nemůže být z podstaty tak čupr a musí přijít na trh novinka v podobě prémiové, která už čupr je.

Konkrétně si nachystejte:

  • 150 g mouky na drobné pečivo (nebo klasické hladké)
  • 35 g kakaa
  • 180 g třtinového cukru
  • lžičku prášku do pečiva
  • 50 g másla
  • 2 lžíce mandlového másla
  • 2 vejce
  • trochu vanilky nebo extraktu
  • 50 g (půlka tabulky) kvalitní tmavé čokolády
  • hrnek moučkového cukru na obalení

Pak postupujte následovně:

Troubu předehřejte na 200°C, máslo si rozehřejte a čokoládu najemno nasekejte.

Do mísy prosejte hladkou mouku, kakao, kypřící prášek a využijete-li, tak ještě skořici nebo mleté mandle. Do této směsi přimíchejte nasekanou čokoládu spolu s cukrem a dobře promíchejte.

Prošlehaná vejce smíchejte s vychladlým rozpuštěným máslem, vanilkou a mandlovým máslem. Tekuté suroviny dobře prošlehejte a následně přilijete k sypké směsi. Pomocí vařečky se snažte obě složky propojit, uvidíte ale, že nakonec vám to nejlíp půjde pěkně ručně.

Ze vzniklého těsta odebírejte kousky – asi tak kávovou lžičku, z nich tvarujte kuličky a ty následně obalujte v moučkovém cukru. Na plechu vyloženém pečícím papírem je jemně zmáčněte do placata. Pamatujte na to, že je třeba mít mezi jednotlivými bobky zhruba 5 cm rozestupy, jinak se vám sušenky při pečení slijí do sebe. A pečte je zhruba jen 10 minut.

Z uvedeného množství by vám mělo vyjít asi 40 kusů sušenek. Dobře vám také radím, abyste je – ať už je budete darovat nebo si je dopřejte ke kafi – uchovávali v uzavíratelné nádobě. Já je přes Vánoce, když jsme jeli pryč, nechala pár dní poležet na talíři s cukrovím a určitě to nedoporučuju. Byly pak tvrdé jak kámen. Takže nesníte-li je, šup s nimi zpět do krabičky! ;-)

(U nás díky tomu našly uplatnění prázdné plechovky od zrnkové kávy.)

popraskane susenky

Reklamy

1 komentář: „Čokoládové popraskané sušenky

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s