Banánové cupcakes

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Něco pro děti, ale i pro všechny dospěláky s mlsnými jazýčky. Na oslavu, nebo jen tak pro svátečnost nedělního odpoledne.

Muffinovou formu jsem si koupila teprve nedávno. Zároveň jsem nedávno navštívila brněnskou Cupcakekárnu, odkud jsem domů přinesla čtyři kusy krásně vypadajících cupcakeků (modří, ehm, instagramoví už vědí). Tři byly chuťově výborné, čtvrtý za moc nestál, ale to se stává i v zavedenějších podnicích. Nu a napadlo mě, že bych namísto tradičního nedělního dezertu zkusila vytvořit podobné dílko doma.

Vybrala jsem nakonec variantu, kde je základem banánové těsto, které je podle mě sázkou na jistotu – je vláčné, nadýchané a tak akorát lepivé. Čepici pak obstarají našlehané bílky s cukrem. Pro děti či větší labužníky nicméně doporučuju vytvořit karamelový krém z marcarpone a karamelového salka (plechovku salka nahřejte ve vroucí vodě a poté promíchejte s marcarpone do tvárného krému). Banány s karamelem jdou skvěle dohromady a zblajznou to opravdu všichni! ;-)

Na 12 cupcakes (1 forma) budete potřebovat:

  • 75 g másla pokojové teploty
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 zralé banány
  • 185 g hladké mouky
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 2 vejce
  • 60 ml mléka
  • dle chuti špetku vanilky, skořice či muškátového oříšku

na krém pak ještě:

  • 2 bílky
  • 110 g krupicového cukru
  • špetku soli
  • zdobení dle chuti a nálady (barevné kuličky, strouhaná čokoláda, citronová kůra…)

Stačí pak udělat následující:

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do světlého krému. Postupně zašlehejte vejce a rozmixované (nebo důkladně rozmačkané) banány.

Mouku smíchejte s jedlou sodou a případným kořením. Do připravovaného těsta na nízké otáčky „všlehejte“ nejprve polovinu mouky, poté mléko a následně zbytek mouky. Jakmile se vše smísí dohromady, naplňte těstem rovnoměrně košíčky (do dvou třetin zhruba) a pečte asi 20 minut na 180°C.

Upečené cupcakes vyndejte z trouby a nechte chladnout, přičemž si mezitím připravte krém. Na ten sněhový dejte bílky do ohnivzdorné mísy, kterou položte nad hrnec s vodou. Bílky šlehejte nad vodní lázní (voda v hrnci by měla spíš probublávat než se úplně vařit) a postupně přidávejte a zašlehávejte cukr. Poté sundejte mísu z lázně a hmotu šlehejte ještě asi 5 minut, dokud neušleháte pevný lesklý sníh. Tím naplňte zdobítko a udělejte sněhovou čepici vychladlým dortíkům.

I když to bude těžké, dejte je před konzumací ještě chvilku do chladničky, ať vám krém pěkně zatuhne :-)

Jediný problém s cupcakes je, že se trochu nešikovně přepravují. Pokud tedy plánujete cupcake donést třeba na oslavu a nechcete riskovat povětrnostní podmínky, bude nejjednodušší pořídit jim ještě nějakou slušivou krabičku.

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s