Kokosové kuličky

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nebudu vás přesvědčovat o tom, že jsou tyhle kuličky lepší než kupované Raffaello. Za sebe myslím, že tomu pocitu, kdy kousnete do křupavé oplatky, za kterou se skrývá nadýchaný krém, se nic nevyrovná – respektive nic, co byste si vytvořili v domácích podmínkách.

Nicméně tyhle kokosové kuličky jsou důstojnou náhradou, pokud hodláte vsadit na jistotu a zároveň se trochu angažovat vlastní výrobou. A hlavně: vypadají překrásně, i kdybyste je dávali třeba v krabici od bot!  :-)

Výroba těchto kuliček je mimo jiné báječný způsob, jak využít kokosovou mouku, která vám vznikne při výrobě domácího kokosového mléka. Samozřejmě lze ale použít i obyčejný jemně strouhaný kokos.

Na domácí Raffaello koluje über jednoduchý recept – smícháte plechovku salka a sáček kokosu, vytvoříte kuličky a máte vymalováno.  Ne, že bych si nemyslela, že to nemůže fungovat, ale tak nějak mě to ponouklo popřemýšlet, jak by se to dalo vylepšit. Přišlo mi totiž, že ta kokosová složka je příliš dominantní a salko je tam jen pro formu, aby to drželo pohromadě.

Nakonec jsem onen proces výroby trochu zkomplikovala, ale vážně jen trochu. Takže chcete-li to zkusit podle mě, budete potřebovat ještě sáček mandlí a kokosový olej a trochu másla.

40 kuliček vykouzlíte z následujícího:

  •  2 lžíce mandlového másla (což je  zhruba hrnek loupaných mandlí a lžíce kokosového oleje)
  • 40 menších loupaných mandlí
  • lžíci kokosového oleje / másla
  • 1 a půl hrnku kokosové mouky nebo strouhaného kokosu
  • 1 hrnek salka (slazeného kondenzovaného mléka)
  • strouhaný kokos na obalení
  • papírové košíčky

Pokud nemáte hotové mandlové máslo, vložte mandle do mixéru (stolní nebo typ kutr) společně s kokosovým olejem – ten je ideální jak díky své chuti, tak i konzistenci, nahradit ho ale můžete i klasickým máslem. Na vysoké obrátky mixujte do doby, než se z mandlí vytvoří pasta. Narozdíl od výroby mandlového másla nemusíte být důslední a mixovat do úplné hladkosti a vláčnosti. Nevlastníte-li výkonný domácí mixér, budete to pravděpodobně muset udělat na víckrát a průběžně stírat kusy mandlí ze stěn nádobky.

Mandlovou hmotu přemístěte do hlubší mísy, zalijte ji salkem, zasypte kokosovou moukou / kokosem (ten raději postupně, je dost možné, že nevyužijete všechen), přidejte lžíci kokosového oleje nebo živočišného másla a propracujte v kompaktní hmotu. Měla by být lepivá tak akorát, aby z ní šlo tvořit kuličky. Z hotové hmoty odebírejte po kávových lžičkách a tvarujte kuličky, do kterých ještě vmáčkněte mandli.

Vkládejte do mísy se strouhaným kokosem, obalte a vložte do připravených papírových košíčků. Protože budete mít z koulení pěkně ulepené ruce, bude lepší si práci rozdělit na 3 K etapy: kuličky – kokos – košíčky ;-)

Pak už jen stačí pořídit nějakou povedenou krabičku a dárek je na světě! Vlastně dva – kokosové kuličky a krásná krabička ;-)
Já krabičku pořídila v obchodním řetězci Tiger. Kolikrát ale dokáží sortimentem překvapit i v obyčejných papírnictvích. Nebo mrkněte sem, kde levně pořídíte základní krabičky, které můžete osobitě dotvořit.

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s