Blesková bábovka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Občas nastanou ty chvíle, kdy si usmyslíte být kreativní, ale musíte si vystačit s málem. Třeba, když jste pozvaní na oslavu narozenin a do poslední chvíle nevíte, jestli tam půjdete. Pak to konečně rozseknete a je to jasné – bábovkou nikdy nemůžete nic zkazit!

To jsem si takhle jednou říkala, že by nebylo špatné upéct na neděli zase nesmrtelnou klasiku, tedy bábovku. Smutně jsem se však dívala na poslední dvě vejce v přihrádce ledničky a pomyslela si, že s tímhle toho moc nevykouzlím. Ale ono jo!

Vzpomněla jsem si na tenhle rychlý a jednoduchý recept, kde mi ta dvě vejce akorát stačila. Navíc je úžasně variabilní, do těsta si můžete nastrouhat citronovou kůru (jako já), pomlít ořechy, přidat vanilku nebo rozmačkat hrušku či banán… prostě, co vás napadne (a vaše spíž dovolí). K tomu všemu nejde o žádnou dusivku, kterou pamatuju z dětství (doufám, že to nečteš, babi). Díky smetaně je bábovka krásně vláčná.

Chcete-li ji zkusit, stačí vám:

  • 250 g polohrubé mouky
  • půl sáčku prášku do pečiva
  • 2 větší vejce
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • lžička citronové kůry (volitelné)
  • máslo a strouhanka na vysypání formy

Pak udělejte následující:

Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Vejce utřete s cukrem, poté k vaječné směsi přilijte smetanu a promíchejte. Následně vaječnou směs smíchejte s moukou, přidejte citronovou kůru a důkladně složky propojte.

Oddělte si zhruba třetinu těsta, do kterého vmíchejte kakao. Formu (stačí vám menší) na bábovku vymažte máslem a vysypte strouhankou. Nalijte do ní polovinu světlého těsta, poté kakaové těsto a završte to druhou polovinou nebarveného těsta.

Dejte péct na 180°C do předehřáté trouby zhruba na 40 minut. Poté bábovku vyklopte a vězte, že svůj dezert k čaji o páté máte vyřešený. Jen bývá problém, že do druhého dne moc nezbyde ;-)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s